P1_Ptuj-Mithra út

 Táv: 8,5 km

 Időtartam: 3 óra

 Szintemelkedés: 34 m

Ptujt Szlovénia legrégebbi városaként tartják számon. Gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, rengeteg műemlék tanúskodik a város kalandos múltjáról. Ma a Podravje régió gazdasági központja, a vásárok városa, környékén számos túralehetőség kínálkozik, az éttermekben a remek helyi gasztronómia fogásait kóstolhatjuk végig, borospincéi a környék finom nedűit rejtik, gyógyfürdői pedig a pihenni vágyókat várják.

Túránk a Dráván átívelő gyalogos és kerékpáros hídtól indul. Az út a híd elején kezdődik és egy kavicsos, csinos sétányon gyalogolhatunk a Drávával párhuzamosan, az első elágazásig, ahol előbb balra, majd kb. 200 m után jobbra fordulunk. Elhaladunk a Ptuji gyógyfürdő előtt, majd balra fordulva átvágunk a szálloda előtt, és a fasort követve sétálunk tovább. A műútra kiérve jobbra fordulunk, és a golfpálya kerítése mentén megyünk tovább Skorba felé.

A falu hátsó utcácskáján egészen a 454-es útig megyünk, ahol egy éles jobbkanyarral fordulunk vissza Hajdina felé. Az útkereszteződésnél balra tartva ismét a golfpálya kerítését követjük, majd átkelünk a főúton és egyenesen haladunk tovább. Ha az utca felénél balra fordulunk, egy eldugott réten találjuk az I. Mithra-templomot. Visszatérve az útra, délkelet felé gyalogolunk, majd az elágazásnál balra tartva Hajdina főutcáján sétálhatunk. A falu végén baloldalt, egy kis magaslaton megnézhetjük a Szt. Rok-templomot, amelyet a XVII. századi fertőző járványok idején emeltek. Ezután a templommal szemközti kis utcán haladunk tovább délkelet felé. A házakat elhagyva balra, majd nemsokára a vasúti hídnál ismét balra fordulunk. A főút mentén a körforgalomig gyalogolunk, és ott jobbra, a Dráva felé, majd a parton balra fordulva érünk vissza túránk kiindulópontjához. Mindenképpen tekintsük meg a várat és Ptuj belvárosának zegzugos utcáin a látnivalókat (Városháza, Orpheus-emlékmű, Szt. György-székesegyház, Várostorony, termelői piac)!

Elérhetőségek
Fotógaléria

projekt partnerek