ÖV5_Két keréken, át a „világ közepén” (Őrség 3)

 Táv: 27 km

 Időtartam: 3 óra

 Szintemelkedés: 160 m

Őriszentpéter–Kerkáskápolna–Ramocsa–Kerkafalva–Szatta–Nagyrákos–Ispánk–Őriszentpéter

Őriszentpéter központjában, a körforgalomtól az Őrség 3 jelzőtáblák irányítása szerint indulunk. Kerkáskápolnáig 5 km-t kavicsos erdészeti úton teszünk meg. A közúthoz érve balra fordulunk. Rövidesen a bal oldalon, az úttól kb. 300 m-re találjuk a református haranglábat. A település főútján tekerünk, majd Ramocsán át Kerkafalvára, a „Göcsej kapujába” érkezünk. Tekintsük meg a neogótikus református templomot. A település déli részén fekszik a Kéthatár-tó, amelynek partján megpihenhetünk.

Gyönyörű erdős részeken, a közúton kerékpározva érjük el az alig 80 fős Szatta községet. A főútról az első útra jobbra térve () megcsodálhatjuk a 400 éves hársfát, amelyet a túlélés fájának is neveznek. Miután megpihentünk az árnyékában, a közúton tekerünk tovább. Nemsokára gyönyörű kilátás bontakozik ki előttünk, ahogy Nagyrákosra érünk. Az 1399 m hosszú vasúti völgyhíd alatt tekerünk be a település központjába. Itt jobbra fordulunk. Alszószeren, a főút jobb oldalán, a Zala-folyó mellett találjuk a zsúpfedeles tájházat és a kovácsműhelyt. A település római katolikus templomát is érdemes megtekinteni.

Az Őrség 3 jelzőtáblánál a főútról jobbra térünk, és a települést elhagyva kavicsos földúton (csapadékos időben nehezen járható biciklivel) "a világ közepébe", Ispánk település Keleti szerére tekerünk. Itt mindenképpen látogassuk meg a Nyugati szeren a kézműves csokoládé manufaktúrát, ahol meg is kóstolhatjuk a finomságokat. Ispánk után egy 13%-os rövid, de húzós emelkedő következik. A következő útkereszteződésnél balra fordulunk, majd hamarosan megérkezünk kiindulópontunkra, Őriszentpéterre, ahol megtekinthetjük a település nevezetességeit, illetve megkóstolhatjuk a helyi finomságokat.

Elérhetőségek
Fotógaléria

projekt partnerek