ÖV3_Szertúra Őriszentpéteren

 Táv: 6 km

 Időtartam: 1,5 óra

 Szintemelkedés: 96 m

Körsétánkat Őriszentpéter-Templomszerről, az ŐNP Harmatfű Természetvédelmi Központjától indítjuk. A közúton indulunk Szalafő irányába (). Kb. 500 m után, az útról balra letérve a román kori Szent Péter-katolikus templomhoz érünk, amelyet feltétlenül tekintsünk meg! Visszatérve az útra, jobboldalt a szomszédos ház melletti úton tábla jelöli a középkori téglaégetőt (kb. 100 m).

A közútra () visszatérve balra fordulunk, és kb. 50 m múlva, baloldalt találjuk a Csörgőalma gyümölcsöskertet, ahol őshonos fafajokat láthatunk. Utunkat folytatva () kb. 300 m után balra fordulunk Keserűszerre. Eleinte kavicsos az út, majd a sökfás temetőnél jobbra térünk és aszfaltúton sétálunk tovább ). A Zala folyón (itt még Szalának hívják) átkelve letérünk a -ről a -ra. Gyönyörű rét mellett mászunk felfelé a dombtetőre, a Keserűszeri vendégházhoz és kutatóházhoz, ahol "tókát" és pihenőt találunk. A gondozott udvar jobb oldalán az erdő felé indulunk. Az ösvényen () kb. 500 m múlva érünk "Vendégszélbe". A kavicsos erdészeti úton balra fordulunk, majd rövidesen Galambosszerre érünk.

Nyugodt, gyönyörű környezetben vendégházak, lakóházak sorakoznak. Az aszfaltozott "szeri" úton haladva útkereszteződéshez érünk, ahol jobbra fordulunk (). Az Égésszeri úton a következő kereszteződésben (kb. 500 m) térjünk balra, majd az Égésszeri út/Városszeri út kereszteződésében, az út túloldalán, Városszeren áll a református templom, mellette gyönyörű parkkal, játszótérrel, sportpályával. Innen jobbra fordulva, a közút mentén vezető -t követjük. 50 m múlva, balra találjuk a Natura 2000 Látogatóközpontot. Ezután balra térve, Városszeren a közúton () haladva kb. 700 m múlva visszaérünk a Harmatfű Természetvédelmi Központhoz, szertúránk végállomására.

Elérhetőségek
Fotógaléria

projekt partnerek