ÖV1_Lugos-völgyi túra

 Táv: 9 km

 Időtartam: 2,5 óra

 Szintemelkedés: 105 m

A túrát az Őriszentpéter és Ivánc között vezető országút 22. km-nél kezdjük. Jó minőségű, kavicsos erdészeti úton, messze az autók zajától, vadregényes környezetben barangolhatunk.

Egy kanyargós, lejtős szakasz után érjük el a Lugos-patakot (199), amelyen átkelve jobbra fordulunk az országos  útvonalra. És mit találunk? Gyönyörű, érintetlen patakmeder, változatos erdők, oxigéndús, tiszta levegő, árnyékos útszakaszok, minden, amit egy túrázni vágyó csak kívánhat. A -t kövessük, amíg a kavicsos út keskenyedik, majd megszűnik. Innen a  egyenesen folytatódik, de mi balra fordulunk a füves részen, a dombtető irányába. Ez a túra legnehezebb része! A dombtetőről letekinthetünk a Rába folyó völgyére. Csodálatos látvány! Újra kavicsos útra érünk, ahol forduljunk balra, majd ezen menjünk egyenesen a következő nagyobb út kereszteződéséig, a domb aljáig. Közben bükk-, tölgy-, fenyőerdőkben járunk. Vegetációs időszakban "páfránytenger" vesz körül.

Leérve a völgybe, az erdészeti utak kereszteződéséhez, újra a  jelzésen balra folytatjuk az utat. Figyeljünk a fokozottan védett terület határaira, ahová tilos a belépés! (További információ: www.orseginemzetipark.hu.)

Egyenesen haladunk tovább a -en a Lugos-patak hídjáig. Közben szemet gyönyörködtető látványban lesz részünk. Több száz éves tölgyfák a gyönyörű rét közepén. Utunk lassan a végéhez ér. A hídnál forduljunk jobbra, majd tovább egyenesen a dombtető irányába, túránk kiindulópontjához.

Elérhetőségek
Fotógaléria

projekt partnerek