ÖV10_Kerékpártúra a Vendvidék, Őrség és Goricko tájain

 Táv: 36,5 km

 Időtartam: 5 óra

 Szintemelkedés: 600 m

Apátistvánfalva/Števanovci–Orfalu/Andovci–Budinci/Bűdfalva–Dolenci/Dolány–Hodoš/Őrihodos–Szalafő–Farkasfa–Orfalu/Andovci–Apátistvánfalva/Števanovci

Apátistvánfalva központjából meredek lejtőn gurulunk le, majd egy emelkedő leküzdése után érünk Orfalu központjába (teaház és füveskert). A Budinci táblánál megtekinthetjük a szoknyás haranglábat. Itt jobbra fordulunk, és a Vendvidék kerékpárúton érjük el rövidesen Szlovéniát.

Bűdfalván elénk tárul a Goričko minden szépsége. Bal oldalon egy kápolnát, mellette pihenővel. Az aszfaltúton szemet gyönyörködtető tájon át, hosszabb gurulás után a Dolányi-patak hídjához érünk, ahol tartsunk balra. A patak menti szűk aszfaltúton, a sportpályához érve tartsunk jobbra (balra egy farmházhoz jutunk, ahol alpakákat láthatunk), majd a következő útkereszteződésben szintén jobbra. Egy 10%-os emelkedő után érünk Dolányba, a Szent Miklós-plébániatemplomhoz. Miután megtekintettük, guruljunk vissza a kereszteződésig és forduljunk jobbra Hodoš felé. A Hodosi-tónál akár vidrákat, vízimadarakat is megfigyelhetünk.

4 km után érünk Hodošra. A falu elején tábla irányít balra, Szalafő felé (5 km). Felhajtunk az emelkedőn, és a következő jelzőtáblánál ismét balra térünk a kavicsos útra. A határnál, a Határőr Emlékparkban bepillantást kapunk az egykori határellenőrzés időszakába. A következő erdészeti utak kereszteződésében haladjunk egyenesen, majd a másodiknál forduljunk jobbra. Hamarosan bal oldalt eurázsiai vadlovakat, európai bölényeket láthatunk. Szalafő-Pityerszeren megtekinthetjük a Népi Műemlékegyüttest, megtapasztalhatjuk hogyan éltek őseink ezen a gyönyörű vidéken. Tökmagolajat "üthetünk", őrségi perecet süthetünk, vagy a falu több pontján is hagyományos helyi ételeket kóstolhatunk.

Szalafő után, a következő kereszteződésben balra fordulunk Szentgotthárd–Farkasfa felé. Egy emelkedő után, gyönyörű erdők között érkezünk Farkasfára, ahol élelmiszerbolt is található. Egyenesen haladunk tovább, ismét egy domb következik, a tetején meteorológiai állomással. A következő útkereszteződésben balra fordulunk, majd Orfalun át visszaérkezünk Apátistvánfalvára.

Elérhetőségek
Fotógaléria

projekt partnerek