ÖV9_Orfalui körtúra

 Táv: 5,1 km

 Időtartam: 2 óra

 Szintemelkedés: 56 m

A Rába-vidék gyönyörű kis falujából, Orfalu központjából, a Füveskert és Teaház (Fő út 52.) parkolójából indulunk körtúránkra. A szép, gondozott kertben sokféle fűszer- és gyógynövény található. A  és  jelzésen, a kerten át felfelé, majd jobbra, a -en sétáljunk tovább az aszfaltos-kavicsos úton a dombtető irányába. Felérve, balra a Vadvirág Méhes- és Gyógyítókert, az út túloldalán pedig az Orfalui Tájház található, amelynek udvarát a Triglav Nemzeti Parkból adományba kapott 1 tonnás kő, az ún. "Kis Triglav" díszíti. Itt fedett helyet találunk asztalokkal, padokkal, népesebb társaság számára is.

Folytatjuk utunkat a rét bal oldalán a  jelzésen, majd tovább a sűrű erdőben. A jelzések nehezen láthatóak, ill. nem túl sűrűn követik egymást. A fák, növények sokszínűségével találkozunk. (A  jelzés mellett itt halad a "Szellemek útja" nevű útvonal is; jelzése: sárga alapon boszorkány figura.)

Rövidesen a  jelzést a  követi, ezen haladunk tovább, balra tartva. A fiatal gyertyános erdőből kiérve balra térünk, ahol enyhe emelkedő következik. Élettel teli, gyönyörű erdőben járunk. Kis füves tisztásra érünk, amely már a határsávot jelöli. Innen a -en folytatjuk sétánkat, balra fordulva, végig a hajdani "nyomsávon", amelyet ma már mi is szabadon használhatunk.

Továbbhaladva, gyönyörködve a tájban egy fa oszlopon, a  jelzésnél jobbra térünk. Átlépjük a határt, és kb. 50 m-re egy 1947–1970 között itt állt határőrs maradványait láthatjuk. Gondoljunk csak bele, hogy nemrég tilos volt még a térséget is megközelíteni, de ma már zöld az út!

Visszatérünk a -re, majd kb. 500 m múlva jobbra fordulunk. Kiérünk Budinci falu aszfaltútjára, amelyről kb. 200 m után balra letérünk, és új aszfaltúton folytatjuk túránkat az Áfonyás tanösvény felé (tábla jelzi). A faluba érve egyenesen, majd az aszfaltutak kereszteződésében balra () haladunk tovább. Egy lejtő, majd egy rövid emelkedő után a szoknyás haranglábhoz érünk. Ha megtekintettük, visszasétálunk a parkolóba, kiindulópontunkra.

Elérhetőségek
Fotógaléria

projekt partnerek